Lekcja 8: Frohe Ostern! Dni tygodnia.
Lektion 8 [lekcjon acht] – lekcja ósma
acht [acht] – osiem
Die Ostern [di ostern ] – Święta Wielkanocne
Święta Wielkanocne to najstarsze i najważniejsze święta chrześcijańskie. Poza zwyczajami typowo chrześcijańskimi obchody Wielkiejnocy to również wiele zwyczajów nie związanych z wiarą. Opowiemy wam dziś o Wielkanocy w Niemczech.
Die Wochentage [di wochentage] – dni tygodnia:
Wszystkie dni tygodnia są rodzaju męskiego.
- PONIEDZIAŁEK – der Montag [der montag]
- WTOREK – der Dienstag [der dinstag]
- ŚRODA – der Mittwoch [der mitfoch]
- CZWARTEK – der Donnerstag [der donerstag]
- PIĄTEK – der Freitag [der frajtag]
- SOBOTA – der Samstag [der zamstag]
- NIEDZIELA der Sonntag [der zontag]
Die Woche [di woche] – tydzień
Der Tag [der tag] – dzień
Obchody Wielkiej Nocy rozpoczynają się wraz z Wielkim Tygodniem:
Der Karwoche [der karwoche] – Wielki Tydzień
Der Gründonnerstag [der grundonerstag] – Wielki Czwartek dosł. zielony czwartek
grün [grun] – zielony
Das Spiegelei [ das szpigelaj] – jajko sadzone
Spinat mit Spiegelei [szpinat mit szpigelaj] – szpinak z jajkiem sadzonym
Der Karfreitag [der karfrajtag] – Wielki Piątek
lub
Stiller Freitag [sztiler frajtag] – Wielki Piątek dosł. cichy piątek
Wielki Piątek jest w Niemczech dniem wolnym od pracy. W tym dniu nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów. Nie odbywają się koncerty ani imprezy taneczne.
Der Karsamstag [der karzamstag] – Wielka Sobota
Das Feuer [das fojer] – ogień
Die Kerze [di kerce] – świeca
Der Karsontag [der karzontag] – Wielka Niedziela
Ostereier [osterajer] – pisanki , jajka wielkanocne
verstecken – chować / ukrywać
“Ostereier- Verstecken” – ukrywanie pisanek
der Garten [der garten] – ogród
der Hase [der haze] – zając
das Haus [das haus] – dom
die Wohnung [die wonung] – mieszkanie
das Geschenk [das geszenk] – prezent
der Ostermontag [der ostermontag] – Poniedziałek Wielkanocny
das Ei [das aj] – jajko
die Wurst [di wurst] – kiełbasa
der Kuchen [der kuchen] – ciasto
das Nußbrot [ das nusbrot] – chleb orzechowy
der Hackepeter [der hakepeter] – nazwa własna – tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z surowego mięsa z papryką, cebulą oraz natką pietruszki, podobna do tataru.
Frohe Ostern! [frohe ostern] – Wesołych Świąt!
Komentarze
Dodaj komentarz